PROMOŢIE DE VARĂ - MAMOGRAFIE
Centrul Medico Chirurgical Interservisan v-a pregătit o promoție de vară pentru mamografie de la 350 lei la 300 lei.

Hipertrofia de cornete nazale și Rinita hipertrofică

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cornetele nazale sunt structuri osteo-mucoase sub formă de vigulă și sunt localizate pe peretele lateral nazal în sens antero-posterior. Sunt în număr de trei sau patru perechi (inferioare, mijlocii, superioare și în unele cazuri – supreme), dar simptomele apar de regulă în cazul afectării cornetelor nazele inferioare. Aceste structuri ne ajută la încălzirea și umezirea aerului în timpul inspirului, dar dacă acestea devin voluminoase (hipertrofice), pot bloca fluxul de aer.

Această condiție poartă denumirea de afecțiune hipertrofică turbinală sau rinită hipertrofică. Această hipertrofie poate provoca probleme de respirație și favoriza infecții repetate. Printre cele mai frecvente simptome se numără:

  • Nasul înfundat
  • Modificarea mirosului
  • Senzația de plentitudine facială
  • Uscăciunea mucoasei bucale – mai ales dimineața din cauza respiratie orale
  • Sforăitul
  • Secreție excesivă de mucus de la nivelul nasului care se elimină fie prin narină (rinoree anterioară) fie în spatele nasului (rinoree posterioară)

Hipertrofia turbinală poate fi acută (în cazul unei răceli banale) sau cronică (rinită alergică, rinită vasomotorie, rinita medicamentoasă etc.). Printre factorii cauzali sau agravanți se numără: inflamația sinusală cronică, substanțele iritante din mediu, locul de muncă (noxe, agenți chimici, fumat) sau alergenii sezonieri. Astfel putem spune că hipertofia de cornete nazale inferioare este un simptom comun mai multor condiții, iar tratamentul trebuie să fie orientat atât catre factorul cauzal cât și simptomelor deranjante.

Tratamentul medicamentos controlează de obicei simptomele, dar este necesară și  reducerea expunerii la factorii alergeni precum praful, scăderea expunerii la mucegai mai ales în medii umede sau protecție adecvată împotriva noxelor la locul de muncă.

Printre cele mai folosite clase de medicamente în cazul hipertrofiilor de cornete nazale se numără decongestionantele (vasconstrictoarele) nazale topice. Acestea reduc edemul mucoasei nazale și ajută la menținerea pasajului aerian nazal. Folosirea lor nu trebuie să depășească 5 zile consecutive pentru că pot crea dependență și agravarea obstrucției nazale printr-un fenomen de rebound. Utilizate timp de mai multe luni sau chiar ani duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor. Antihistaminice sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. Unele antihistaminice de generație mai veche pot produce uscăciunea mucoaselor și pot provoca somnolență. Spray-urile cu steroizi intranazali pot scădea edemul pasajului nazal și implicit îmbunătății respirația nazală. Pacienții, de regulă confundă efectul imediat al decongestionantelor nazale cu efectul acestor corticosteroizi nazali unde de obicei este nevoie de una-două săptămâni pentru a atinge efectul maxim. Astfel scade complianța și încrederea în tratament (”am folosit spray-ul o saptamână și nu m-a ajutat”).

Sunt cazuri în care nici tratamentul maximal medicamentos și nici evitarea alergenilor sau toxicelor inhalatorii nu îmbunătățește simptomatologia. În aceste instanțe se recomandă o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea cornetelor inferioare, procedură numită turbinoreducție sau mucodeperiostare de cornete nazale. Exisând mai multe tehnici chirurgicale, fiecare caz în parte se va discuta cu medicul curant pentru a alege cea mai bună opțiune terapeutică.

Adrese
Interservisan Gheorgheni
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Interservisan Moților
Str. Calea Moților Nr. 87, Cluj-Napoca
Novia Estetica
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Centrul Medico Chirurgical Interservisan - Toate drepturile rezervate © 2021

Centrul Medico Chirurgical Interservisan vă urează Sărbători binecuvântate şi un Paşte Fericit alături de cei dragi!

Programul de Sărbători

30 Aprilie 2021 – Închis

1, 3 Mai 2021 – Închis

Centrul Medico Chirurgical Interservisan vă urează Sărbători binecuvântate şi un Paşte Fericit alături de cei dragi!

Programul de Sărbători

30 Aprilie 2021 – Închis

1, 3 Mai 2021 – Închis