Infiltraţia intraarticulară

 

A. ANATOMIE /HISTOLOGIE

Articulatia cu un grad mare de mobilitate (=diartroza) este formata din extremitatile oaselor lungi, acoperite de cartilaj articular, toate fiind inconjurate de capsula articulara dura, inextensibila, tapetata la interior de membrana sinoviala (care produce lichidul sonovial – cantitate mica, cu rol de lubrefiere mecanica, de eliminare a reziduurilor si de distributie egala a socurilor pe suprafata cartilajului articular).

Cartilajul articular este de tip hialin. El este constituit din celule (condroplaste) si matrice. Matricea este formata din fibre de colagen de tip II si substanta fundamentala.

Substanta fundamentala continte 70-80% apa, restul fiind constituita fie din monomeri de proteoglocani – care au o parte centrala proteica de care se leaga covalent glucozaminoglicani – GAG (condroitin sulfatii si keratan sulfatii), fie din agregate de proteoglicani, in care cca. 100 de proteoglicani se combina cu un lant de acid hialuronic.

Acest ansamblu de celule, fibre si substanta fundamentala are consistenta unui gel semifluid; sustinut de pericondru (la suprafata dinspre articulatie), el devine un fel de „saltea cu apa”, cu un grad mare de rezistenta, dar si de flexibilitate.

B. PATOGENIE

In cursul solicitarilor normale articulare, cartilajul sanatos sufera microtraumatisme urmate de o remodelare (se elimina in permanenta reziduuri ale matricei si celule moarte care se inlocuiesc cu altele noi formate).

In caz de suprasolicitare a suprafetelor articulare, in general posttraumatic, apare o degradare localizata avansata a structurii cartilajului articular (codromalacie) care nu mai poate fi reparata.

Cartilajul articular sufera de asemenea, uneori, o degenerare cu inaintarea in varsta = artroza, care se produce prin fuga GAG de la nivelul matricei si „inmuierea” dupa care disparitia cartilajului de pe suprafata articulara.

C. TRATAMENT

1. Preparate vasco-elastice

Exista preparate vasco-elastice care contin componenti cheie ai substantei fundamentale cartilaginoase, care se pot infiltra in interiorul articulatiei cu scopul de sustinere a procesului reparator. Ele au o vascozitate similara cu cea a lichidului sinovial.

Toate aceste preparate contin acid hialuronic de origie sintetica, inalt purificat, obtinut prin biofermentatie (deci riscul alergiilor este exclusa prin lipsa proteinelor animale), in diverse concentratii si de o greutate moleculara variabila intre 1 si 3,5 milioane de Daltoni. Cu cat este mai mare greutatea moleculara, cu atat lantul de acid hialuronic este mai lung, imbunatatirea functie articulare si scaderea durerilor sunt mai mari si remanenta efectului benefic al infiltratiei este asigurata pentru o durata mai lunga.

Unele preparate contin de asemenea condroitin sulfat, un alt component cheie al matricei, care asigura o eficiena ridicata remodelarii cartilajului. Altele contin diversi excipienti (precum manitol, care asigura o stabilizare a lanturilor de acid hialunornic).

Efectul benefic al preparatelor vasco-elastice este indubitabil si este demonstrat stiintific. Acesta se datoreaza, pe de o parte, efectului mecanic de imbunatatire a „ungerii” articulatiei cu un deficit de producere a lichidului sinovial, iar pe de alta parte, efectului adjuvant in remodelarea matricei cartilajului afectat, prin furnizarea „materiei prime”. Infiltratia trateaza deci durerea, reda mobilitatea si elasticitatea articulara. Pe langa efectul analgezic si antiinflamator, are si un efect antioxidant, stimuleaza producerea de GAG si faciliteaza eliminarea reziduurilor.

Mai mult, studiile arata de asemenea un efect benefic al acestor infiltratii chiar si cand nu avem de a face cu o leziune patenta a cartilajului, ci doar o leziune degenerativa meniscala, spre exemplu. Efectul biotrofic pozitiv al acestei infiltratii cu produs vasco-elastic poate stimula si procesul de repararea meniscala. De asemenea este indicat si dupa o procedura de meniscectomie si, mai ales, sutura meniscala artroscopica.

Un avantaj foarte mare al acestei proceduri, practicate in stadii incipiente de artroza, este ca stopeaza si chiar au un efect usor reversibil initial asupra procesului de artroza, putand amana mult indicatia de artroplastie (inlocuirea articulatiei afectate cu o proteza articulara), sau chiar putandu-o anula. De asemena, poate reduce consumul de medicamente antialgice folosite in tratamentul artrozei.

Totusi, in functie de nivelul de imbunatatire asteptat de catre pacient si de capacitatea fiecarui organism de a utiliza „materiile prime” in repararea cartilajului, exista si unii pacienti mai putin multumiti de rezultatele acestei proceduri si/sau de durata acesteia.

Unele produse se lauda cu un efect ce dureaza pana la 12-18 luni, altele doar cu 6 luni sau mai putin (variaza obiectiv cu greutatea moleculara a lanturilor de acid hialuronic, si subiectiv, conform cauzelor enumerate mai sus).

Exista, de asemenea, pacienti cu un stadiu avansat de artroza, CARE NU AU INDICATIE DE INFILTRATIE CU ACID HIALURONIC, dar care refuza tratamentul definitiv (artroplastia) si nu mai au rezultate bune dupa tratamemtul simptomatic si balneo-fizio-kinetoterapic si opteaza, ca solutie de compromis, pentru aceasta procedura, cu un efect variabil (neasteptat de bun la unii, nul la altii).

2. Corticosteroizi antiinflamatori

Un alt tip de produs folosit in infiltratiile intraarticulare sunt preparetele cu corticosteroid antiinflamator. Ele sunt indicate in special in puseul algic al unei artroze, rezistenta la orice alt tratament simptomatic sau unele sinovite, edeme osoase posttraumatice / idiopatice etc.

Efectul corticosteroidului intraarticular este rapid, sigur si eficient… dar de scurta durata (max cateva saptamani) pentru ca el nu rezolva „problema” ci doar suprima temporar durerea; de aceea se considera ca are efect „cosmetic”.

D. MEMENTO

Foarte importanta este consultatia ortopedica completa, clinico-imagistica, pentru a se stabili obiectiv prezenta sau absenta INDICATIEI infiltratiei cu un produs sau altul, pentru a creste satisfactia pacientului.

De asemenea, este important ca dupa procedura pacientul sa nu suprasolicite articulatia afectata timp de 24 h, deoarece acul folosit poate intercepta un vas de sange din sinoviala cu o inundare sanguina a articulatiei prin efort post-procedural.

Procedura in sine nu este dureroasa, dar nici nu e neaparat placuta. Se traverseaza, totusi,  cu un ac pielea si toate tesuturile pana se perforeaza capsula articulatiei.

Daca dupa procedura de infiltratie apar dureri pulsatile, roseata si caldura locala, se indica consult in urgenta, putand fi vorba de cea mai de temut complicatie a unei infiltratii articulare (posibila, dar rara!), infectia articulara.