Anafilaxia este o reacție alergică potențial mortală, cu debut rapid. Cel mai adesea este cauzată sau declanșată de alimente, medicamente și înțepături de insecte, dar există multe alte posibile cauze declanșatoare.
Anafilaxia este o afecțiune imprevizibilă. Mulți oameni care suferă de aceasta au alergii cunoscute, iar unii oameni au avut una sau mai multe reacții alergice anterior. Alții, care nici măcar nu sunt conștienți că au o alergie, pot experimenta brusc anafilaxie severă. Chiar și primul episod de anafilaxie poate fi fatal.
Severitatea unui episod anafilactic poate fi redusă la minimum prin recunoașterea din timp a simptomelor, având la dispoziție și utilizând trusa de urgență și căutând prompt asistență medicală de urgență.
Simptome ale anafilaxiei
Simptomele anafilaxiei se pot declanșa oricând în prima oră după expunerea la un factor declanșator.
În majoritatea cazurilor, simptomele anafilaxiei sunt blândele (urticaria) și umflarea pielii (angioedem). Simptomele respiratorii apar frecvent și sunt deosebit de comune la persoanele care au și astm bronșic sau o altă boală respiratorie cronică. De asemenea, poate apărea frecvent tensiunea arterială extrem de scăzută care provoacă stare de leșin, amețeli, vedere încețoșată sau pierderea cunoștinței (leșin).
Anafilaxia poate provoca simptome la nivelul întregului organism:
- piele – mâncărime, înroșire, blânde (urticarie), umflare (angioedem)
- ochi – mâncărime, lăcrimare, roșeață, umflare a pielii din jurul ochilor
- nas și gură – strănut, curge nasul, se înfundă nasul, umflarea limbii, gust metalic
- plămâni și gât – dificultate de a respira, tuse repetată, senzația că strânge pieptul, respirație șuierătoare sau alte sunete de respirație grea, creșterea producției de mucus, umflare sau mâncărime în gât, răgușeală, modificare a vocii, senzație de sufocare
- inimă și circulație – amețeli, slăbiciune, leșin, ritm cardiac rapid / lent / neregulat, tensiune arterială scăzută
- aparat digestiv – greață, vărsături, crampe abdominale, diaree
- sistem nervos – anxietate, confuzie, senzația de moarte iminentă.
O formă severă de anafilaxie provoacă colaps brusc, fără alte simptome evidente, cum ar fi urticarie sau înroșirea feței. Această formă de anafilaxie apare cel mai frecvent după ce unei persoane i se administrează un medicament într-o venă sau este înțepată de o insectă.
Până la 20% dintre persoanele cu anafilaxie pot prezenta anafilaxie bifazică (două faze), în care simptomele se rezolvă și apoi reapar fără o expunere suplimentară la factorul declanșator. Acest lucru poate apărea la câteva ore după simptomele inițiale.
Rareori, anafilaxia poate fi prelungită și poate dura câteva ore sau câteva zile în ciuda tratamentului.
Factori de risc ai anafilaxiei
Unii oameni sunt mai predispuși decât alții să experimenteze o anafilaxie sau să dezvolte simptome severe în timpul anafilaxiei, de exemplu, cei care au una sau mai multe dintre următoarele:
- reacții anafilactice severe anterioare – Persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe la o anumită substanță prezintă un risc crescut de reacții severe ulterioare. Cu toate acestea, severitatea reacțiilor din trecut nu prezice în mod fiabil severitatea reacțiilor viitoare. Chiar și persoanele cu reacții ușoare în trecut pot prezenta reacții anafilactice severe în viitor.
- astm și alte boli pulmonare cronice – La persoanele cu astm bronșic sau alte boli pulmonare cronice apare mai frecvent pericolul de a avea probleme respiratorii mai severe în timpul anafilaxiei.
- alte boli – Persoanele cu boli cardiovasculare, de exemplu, boală coronariană, prezintă, de asemenea, un risc mai mare de anafilaxie severă.
Diagnosticul de anafilaxie
Diagnosticul de anafilaxie se bazează pe simptomele care apar în câteva minute până la aproximativ o oră după expunerea la un potențial factor declanșator, cum ar fi un aliment, un medicament sau o înțepătură de insectă.
Triptaza este una dintre substanțele chimice naturale eliberate în sânge în timpul unei reacții anafilactice. O cantitate crescută de triptază poate fi măsurată uneori într-o probă de sânge recoltată în primele ore după debutul simptomelor de anafilaxie. Cu toate acestea, un nivel normal al triptazei nu exclude diagnosticul de anafilaxie.
Este anafilaxie sau altă problemă? — Alte probleme de sănătate pot provoca simptome similare cu cele ale anafilaxiei. Acestea includ un atac de astm sever, un atac de cord sau un atac de panică.
După episodul anafilactic acut, evaluarea ulterioară de către un medic specialist alergolog poate ajuta la clarificarea diagnosticului.
Referinţe:
©2022 UpToDate