Osteodensitometria este o tehnică a imagisticii medicale prin care se măsoara densitatea osoasă și prin care se poate stabili diagnosticul de osteoporoză.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale, care mărește riscul de fracturi osoase, chiar și la traumatisme minore.

Investigații

Testarea densității osoase prin osteodensitometrie face posibilă aprecierea riscului de fractură și indică dacă persoana are nevoie de tratament pentru prevenirea osteoporozei.

Screening-ul durează în general 5-10 de minute, nu este dureros și se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, frecvența controlului fiind stabilită de medicul specialist. Barbații pot, de asemenea, suferi de osteoporoză, în special cei care fumează sau suferă de boli cronice pentru care primesc tratament cortizonic.
Centrul Medico Chirurgical Interservisan SRL dispune de un aparat modern de testare a osteodensiometriei, cu ajutorul căruia se poate stabili scorul T (valoarea densității osoase comparativ cu cea a unui adult normal, sănătos, în vârstă de 30 de ani):