Histerosalpingografia este examenul care asociaza histerografia – examenul radiologic al uterului – cu salpingografia – examenul radiologic al trompelor uterine.
Medicul prescrie în mod obișnuit o histerosalpingografie atunci când pacienta suferă de tulburări de ciclu, sângerări anormale sau sterilitate și în caz de avort spontan.

In cursul histerosalpingografiei, medicul obţine imagini radiografice, pe care, cu ajutorul substanţei de contrast, se evidenţiază aspectul cavităţii uterine şi a trompelor uterine.

Dacă pe aceste imagini se observa ca substanţa de contrast a pătruns din uter în trompele uterine, le-a umplut pe acestea şi a pătruns în cavitatea abdominală – medicul poate concluziona că trompele uterine sunt permeabile.

Dimpotrivă, în cazul în care substanţa de contrast s-a oprit la un anumit nivel al trompei uterine (sau al ambelor trompe) – medicul poate presupune că trompa (trompele) sunt blocate (înfundate).

Investigații

La examinarea imaginilor radiografice obţinute în rezultatul HSG, se poate determina, pe lângă impermeabilitatea trompelor uterine, unele boli, cum ar fi: