Hiperparatiroidismul primar

Hiperparatiroidismul primar este o boală cauzată de excesul de hormon paratiroidian (PTH – hormon produs de glandele paratiroide), care provoacă hipercalcemie (creșterea nivelului de calciu în sânge).

Hiperparatiroidismul primar este o afecțiune endocrină frecventă (în SUA 100.000 de pacienți sunt diagnosticați cu hiperparatiroidism primar în fiecare an). Apare mai frecvent la femei și riscul de a dezvolta boala crește cu vârsta.

Glandele paratiroide sunt 4 glande de dimensiunea unui bob de orez, situate la nivelul gâtului, pe fața posterioară a tiroidei. Ele secretă parathormonul, cu rolul de a menține normal nivelul calciului în sânge. Atunci când una sau mai multe glande paratiroide devin hiperactive, excesul de hormon paratiroidian va duce la creșterea absorbției de calciu din intestin, dar și la eliberarea calciului din oase, crescând astfel nivelul acestuia în sânge. Acest lucru poate cauza osteoporoză, litiază renală, scăderea funcției renale, chiar tulburări de ritm cardiac (din cauza hipercalcemiei)

Simptome – O parte din pacienții cu hiperparatiroidismul primar sunt asimptomatici, în timp ce alții pot acuza greață, constipație, sete, astenie, confuzie, tulburări de concentrare și memorie, anxietate, dureri osoase difuze.

Diagnostic  – Pentru a diagnostica hiperparatiroidismul primar și complicațiile sale, medicul endocrinolog va solicita mai multe investigații:

– Analize de laborator – calcemie, calciurie, PTH, fosfatemie, creatinină, nivelul vitaminei D

– Ecografie abdominală, Osteodensitometrie (DXA), radiografii –  pentru a diagnostica eventualele complicații ale bolii (litiaza renală, osteoporoza, fracturi)

– Ecografie cervicală, Scintigrafie paratiroidiană – pentru a localiza leziunea răspunzătoare de creșterea nivelului de parathormon (adenom paratiroidian/ hiperplazia glandelor paratiroide/ carcinom paratiroidian – foarte rar)

Tratament – Acesta va fi stabilit de medicul endocrinolog în funcție de particularitățile fiecărui caz. Pacienții tineri, simptomatici, cu nivele mari ale calcemiei, precum și cei care au deja complicații ale bolii (osteoporoza, litiaza renală) necesită tratament chirurgical. În schimb, pentru pacienții vârstnici, asimptomatici, cu nivel normal al calcemiei, fără complicații, se preferă monitorizarea periodică în locul intervenției chirurgicale. În anumite situații, pentru pacienții inoperabili, poate fi folosit tratamentul medicamentos – bifosfonați, care cresc densitatea minerală osoasă, calcimimetice, care scad nivelul calcemiei.

Prevenție – Pentru că nu se cunosc cauzele exacte ale apariției hiperparatiroidismul primar, nu putem preveni această afecțiune. Totuși, prin efectuarea regulata a investigațiilor medicale de rutină, precum și prin prezentarea la un consult medical la cel mai mic semn de îngrijorare, putem diagnostica boala în timp util, înainte de apariția complicațiilor.

Bibliografie: www.endocrine.org