- Hirsutismul reprezintă creșterea în exces a pãrului la femei, dupã un pattern masculin (de exemplu pe față, periareolar, pe piept). Acest lucru poate fi datorat producţiei excesive de hormoni androgeni şi/sau creșterii sensibilitãţii pielii la acești hormoni.
- Hirsutismul este o afecțiune frecventă, ea poate afecta până la 10 % din femeile de vârstă reproductivă.
- Cauzele sunt diverse – producția de hormoni androgeni poate avea origine ovariană (sindromul ovarelor micropolichistice – cea mai frecventă cauză de hirsutism, tumori ovariene) sau origine la nivelul glandelor suprarenaliene (hiperplazia adrenală congenitală, sindromul Cushing, tumori adrenale secretante de androgeni). Alteori hirsutismul poate fi intâlnit în alte afecțiuni endocrine sau metabolice (acromegalia, hiperprolactinemia, insulinorezistența, obezitatea) sau poate fi datorat unor medicamente (acid valproic, minoxidil, fenitoină, ciclosporină etc). De multe ori, hirsutismul este idiopatic (profilul hormonal este normal, hirsutismul poate fi familial și este legat cel mai adesea de o sensibilitate crescută a pielii la hormonii androgeni).
- Tablou clinic – Hirsutismul poate apărea izolat sau poate fi insoțit de alte semne și simptome: acnee, alopecie androgenică, îngroșarea vocii, hipertrofie musculară, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate.
- Investigații paraclinice – După o anamneză și un examen clinic detaliat, medicul va solicita, în funcție de fiecare caz în parte, anumite investigații de laborator (Testosteron, SHBG, DHEA-S, 17 OH Progesteron, FSH, LH, Glicemie, Insulină) și imagistice (ecografie ovariană).
- Tratament – acesta depinde de cauza hirsutismului. În anumite cazuri (tumorile secretante de hormoni androgeni, sindromul Cushing) tratamentul este chirurgical. În alte situații e nevoie de tratament medicamentos (Contraceptive orale combinate – singure sau în asociere cu medicamente antiandrogenice – Ciproteron acetat, Finasterid, Spironolactonă). Pentru pacientele cu obezitate, hirsutismul poate fi ameliorat prin optimizarea stilului de viață, care duce la scădere ponderală. Foarte importante în gestionarea hirsutismului sunt și metodele cosmetice: epilarea temporară (mecanică, chimică) sau definitivă (electroliză, laser, lumină intens pulsată).
În cadrul Centrului Medico Chirurgical Interservisan puteți beneficia de consulturi de specialitate necesare diagnosticării corecte a hirsutismului și cauzelor sale (consult endocrinologic, dermatologic, ginecologic), precum și de investigații de laborator și imagistice. De asemenea, Clinica Novia Estetica vă pune la dispoziție metode cosmetice de tratament al hirsutismului.