Histerosalpingografia (HSG)

Orice femeie care încearcă să rămână însărcinată, trebuie să știe faptul că pentru a se întâmpla, există mai multe părți ale corpului care trebuie să funcționeze corect.  Ovarele trebuie să producă un ovul în fiecare lună, numită ovulație, uterul trebuie să fie sănătos, iar trompele uterine trebuie să fie permeabile.

Dacă oricare dintre aceste părți importante nu funcționează corect, este posibil să apară probleme în a rămâne gravidă.

Dacă trompele uterine sunt blocate, sperma nu va putea ajunge la ovul  sau ovulul fertilizat nu va putea intra în uter.  Trompele înfundate pot apărea din mai multe motive, dar indiferent de cauză, acest lucru se poate diagnostica cu o procedură numită histerosalpingografie.

Ce este histerosalpingografia?

Histerosalpingografia (HSG) este o procedură care utilizează radiografia pentru a examina trompele uterine și uterul.  De obicei durează mai puțin de 10 minute și se poate merge acasă în aceeași zi.

Această procedură se efectuează după menstruație, dar înainte de ovulație, deoarece este mai puțin probabil să rămâneți însărcinată în această perioadă.  Aceasta se va întâmpla în prima jumătate a ciclului, între zilele 4 și 14.

Procedura se efectuează cu ajutorul unui tub de radiografie numit fluoroscop.  În poziție ginecologică, se introduce un tub subțire numit canulă prin colul uterin. Uterul este apoi umplut cu un lichid care conține iod.  Iodul contrastează cu uterul și trompele uterine. Pe măsură ce substanța de contrast intră în trompe, aceasta conturează lungimea trompelor și se exteriorizează în abdomen dacă acestea sunt deschise. Anomaliile din interiorul cavității uterine pot fi, de asemenea, detectate atunci când mișcarea fluidului este perturbată de acestea.

În cele din urmă, se efectuează  imagini cu fluoroscopul.  Lichidul contrastant va arăta conturul uterului și trompelor uterine și modul în care fluidul se mișcă prin ele.

O histerosalpingografie poate provoca, de obicei, crampe uterine ușoare sau moderate timp de aproximativ 5-10 minute. Cu toate acestea, unele femei pot prezenta crampe timp de câteva ore. Aceste simptome vor fi mult reduse prin utilizarea unor medicamente înainte de procedura. Din cauza acestor medicamente pacientele nu ar trebui să conducă autovehicule după procedură.

Adrese
Interservisan Gheorgheni
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Interservisan Moților
Str. Calea Moților Nr. 87, Cluj-Napoca
Novia Estetica
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Centrul Medico Chirurgical Interservisan - Toate drepturile rezervate © 2022