Litiaza

Ma adresez pacientilor care sufera de litiaza, cu alte cuvinte celor care au pietre, fie ele la nivel renal- pietre la rinichi- fie cu alta localizare (ureterala sau vezicala). Daca in trecut pentru a putea trata o patologie litiazica era necesara o interventie chirurgicala deschisa (cu bisturiu) cu complicatii asupra calitatii vietii pacientilor, in momentul de fata discutam despre prezenta si continua dezvoltare a endourologiei (chirurgie endoscopica).

Litiaza, indiferent de localizarea ei, renala, ureterala sau vezicala, se manifesta clinic, cel mai frecvent, printr-o durere de intensitate crescuta, asociata cu disconfort local si general, de cele mai multe ori greu calmata prin tratament medicamentos, acompaniata de simptomatologie digestiva (greturi, varsaturi) si de tract urinar inferior (mictiuni frecvente, dureroase, uneori chiar si prezenta sangelui in urina- hematurie). In acest moment pacientul are nevoie de ajutor rapid si eficient in vederea imbunatatirii starii de sanatate.

Pe langa tratamentul medicamentos, in momentul de fata in cadrul Centrului Medico Chirurgical Interservisan avem la dispozitie mijloacele necesare de realizare a tratamentului minim invaziv si ne referim la ureteroscopie semirigida /flexibila cu litotritie laser- pentru litiaza reno-ureterala sau cistoscopie cu litotritie laser – pentru litiaza vezicala. Procedurile se realizeaza in anestezie generala /rahidiana pentru a asigura un confort suplimentar pacientului si constau in abordarea endoscopica si fragmentarea /spargerea calculilor si extragerea acestora.