Nodulii tiroidieni

  1. Ce este un nodul tiroidian?

Nodulul tiroidian reprezintă o creștere anormală a celulelor tiroidiene, care formează o masă distinctă la nivelul glandei tiroide.

  1. Din ce cauză apar nodulii tiroidieni? Cât sunt de frecvenți?

Unii noduli sunt cauzați de carența alimentară de Iod, alții apar în contextul Tiroiditei Hashimoto, dar în majoritatea cazurilor nu se cunoaște cauza exactă a apariției nodulilor tiroidieni.

Nodulii tiroidieni sunt o patologie foarte frecventă, astfel că la varsta de 60 de ani, aproape jumătate din populație prezintă unul sau mai mulți noduli. Din fericire, 95 % din aceștia sunt benigni.

  1. Care sunt simptomele nodulilor tiroidieni?

În general, aceștia nu provoacă nici un simptom. De multe ori ei sunt descoperiți incidental cu ocazia unei examinări (ecografie, computer tomografie) efectuate pentru alte motive. Uneori, nodulii pot provoca o deformare vizibiă la nivelul gâtului. Unii noduli produc hormoni tiroidieni în exces, cauzând hipertiroidism (acest nodul se numește adenom toxic), dar de regulă prezența unuia sau a mai multor noduli nu modifică funcția tiroidiană. Nodulii cu dimensiuni mari pot comprima structurile din jur, cauzând dificultăți la înghițire, senzație de sufocare, răgușeală.

  1. Ce investigații sunt necesare în cazul descoperirii unui nodul tiroidian?

Ecografia este o examinare esențială pentru evaluarea unui nodul tiroidian. Ea ne oferă informații despre dimensiunile nodulului, conținutul său (solid/chistic), vascularizația și raportul nodulului cu structurile din jur. De asemenea, ecografia ne arată dacă nodulul are sau nu anumite caractere “de suspiciune”. Prezența acestor caractere crește riscul ca nodulul să fie malign. Nodulii cu caractere ecografice suspecte vor necesita evaluare prin puncție citologie aspirativă, o examinare relativ simplă, foarte puțin dureroasă (nu necesită anestezie), care folosește un ac fin pentru a extrage celule tiroidiene. Aceste celule vor fi examinate de către un anatomopatolog pentru a stabili daca nodulul este benign sau malign. Alte explorări necesare sunt cele de laborator (TSH, FT4). În anumite situații medicul va solicita determinarea unor markeri tumorali (de exemplu Calcitonina). Uneori, pentru completarea investigațiilor este necesară efectuarea unei scintigrafii tiroidiene, care aduce date despre caracterul funcțional al nodulilor.

  1. Cum se tratează nodulii tiroiodieni?

Toți nodulii care în urma puncției se dovedesc a fi maligni necesită tratament chirurgical efectuat de către un chirurg cu experiență în chirurgia tiroidiană. Nodulii benigni necesită monitorizare ecografică anuală sau la 6 luni, în funcție de indicațiile medicului curant. În cazul în care nodulul are dimensiuni mari și comprimă structurile din jur, tratamentul este chirurgical, chiar dacă nodulul e benign.

Bibliografie:  thyroid.org