Prostatita: cauze, simptome și tratament

Prostatita reprezintă inflamaţia glandei prostatice, o glandă de dimensiunea unei nuci situată direct sub vezica urinară a bărbaților. Glanda prostată produce lichidul care transportă spermatozoizii.

Prostatita provoacă urinare dureroasă sau dificilă, dureri inghinale în zona pelviană sau a organelor genitale. Afectează bărbații de toate vârstele, dar tinde sa fie mai frecventă la bărbații cu vârsta între 20-50 ani.

În funcție de cauză, prostatita poate apărea treptat sau brusc, unele tipuri de prostatită durează luni întregi sau continuă să reapară (prostatita cronică). S-au identificat 4 tipuri de prostatite:

  1. Prostatita cronică sau sindrom de durere cronică pelviană
  2. Prostatita bacteriană acută
  3. Prostatita cronică bacteriană
  4. Prostatita inflamatorie asimptomatică

Prostatita acută bacteriană are debut brusc și este cauzată de bacteriile care călătoresc din uretră şi rect până la prostată. Este cea mai puțin comună, dar cea mai dramatică, începe cu febra ridicată, frisoane, dureri articulare, musculare și oboseală profundă, durere în zona bazei penisului, în spatele scrotului şi în partea inferioară a spatelui.

Prostatita cronică bacteriană este cauzată de bacterii. Este o infecţie subtilă care poate persista câteva săptămâni sau luni. Câteva dintre simptome ar fi: nevoia bruscă de a urina, urinare frecventă, urinare dureroasă sau nevoia de a urina noaptea, durere lombară, senzație de greutate în spatele scrotului. Tratamentul include antibiotice, de obicei una până la trei luni, dar chiar și cu tratament prelungit infecţia poate reapărea.

Prostatita cronică /sindromul durerii cronice pelviană este cea mai frecventă formă de prostatită, simptomele seamănă cu cele ale prostatitei cronice bacteriene, dar cu toate acestea nu există bacterii evidente în spermocultură.

Prostatita inflamatorie asimptomatică este depistată în timpul testelor pentru infertilitate sau alte afecțiuni ale prostatei. Celulele albe din sânge sunt prezente în urină sau secreții de prostată.

CAUZE

Prostatita poate fi cauzată de bacterii care ajung în glanda prostatei din tractul urinar sau din rect. Poate rezulta și din diferite organisme cu transmitere sexuală cum ar fi: Neisseriegonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, HIV, E.coli.

DIAGNOSTIC

Există o serie de teste care se utilizează în investigarea unei prostatite. Probe de urină, spermocultură, analize de sânge, teste imagistice și evident examinarea rectală prin palparea glandei prostatice, pentru a decela anumite anomalii se poate colecta şi testa un eșantion de lichid prostatic. Uneori se efectuează un masaj al prostatei pentru a colecta probe de lichid prostatic. Această procedură se efectuează masând cu degetul glanda prostatică în timpul examinării rectale.

TRATAMENT

Tratamentul prostatitei include: antibiotice, alfa-blocante, agenți antiinflamatori.

REMEDII NATURISTE

  • băi calde
  • evitarea alcoolului, cofeinei și a mâncărilor picante
  • masajul prostatei (în câteva studii s-a demonstrat că masajul prostatei scade simptomele la unii pacienți cu prostatită cronică)
  • modificări ale stilului de viaţă, evitarea mersului pe bicicletă, călăria
  • fitoterapia

PREVENŢIA

  • evitarea sexului neprotejat
  • igiena bună
  • exerciţii
  • hidratare corespunzătoare
  • consumul regulat de fructe, legume, antioxidanţi, vitamine și alte substanțe   nutritive,  care vor ajuta la combaterea infecţiilor şi inflamațiilor
  • aport redus de cofeină
  • menţinerea greutăţii