PRP – infiltrația intraarticulară și periarticulară

Generalități

Tratamentul cu PRP (Platelet Rich plasma) este folosit pe scară largă pentru tratamentul multiplelor leziuni musculoscheletale precum leziuni cartilaginoase, ligamentare, musculare, rupturi tendinoase sau tendinopatii, fie ca tratament principal, fie ca adjuvant postoperator.

Infiltrația cu plasmă bogată în proteine (produs derivat din sângele pacientului, bogat în factori de creștere) este o terapie eficientă, prin stimularea proceselor reparative naturale ale organismului, mulțumită factorilor de creștere.

Plachetele activate promovează vindecarea prin atragerea celulelor stem la locul leziunii; cantitatea de factori de creștere din concentratul de plachete activate este de până la de 10 ori mai mare decât cea din sânge; în plus, riscul reacțiilor adverse la substanța utilizată (propriul sânge al pacientului) este nul!

Factorii de creștere ai PRP pot, inclusiv, crește performanțele atleților după o injectare intramusculară, motiv pentru care, în 2011, Agenția Mondială Anti-Doping a interzis inițial această practică, ulterior, interzicând doar injectarea directă de factori de creștere exogeni conținuți în PRP.

Ea este benefică, printre altele, în tratamentul leziunilor degenerative ale tendonului supraspinosului și ale celor inflamatorii ale bursei subacromiale dar și în tratamentul leziunilor posttraumatice (condromalacie) sau degenerative (artroza) ale cartilajului articular.

Infiltrația periarticulară a umărului

Infiltrația spațiului subacromial cu PRP este folosită cu succes, în cazul tendinopatiei coafei rotatorilor, refractară la fizioterapie și tratament simptomatic, pacienții obținând ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției articulare și rezolvarea tulburărilor somnului cauzate de umărul dureros, cu o durată de cel puțin 6 luni.

La pacienții cu rupturi parțiale simptomatice de coafă a rotatorilor, infiltrația spațiului subacromial cu PRP duce la o ameliorare mai rapidă a simptomatologiei clinice, ale performanțelor motrice și la o durabilitate mai mare a efectului antialgic, față de infiltrația cu corticosteroid.

Infiltrația intraarticulară a genunchiului

În tratamentul gonartrozei, în cazurile selectate, PRP are o eficacitate superioară în comparație cu corticosteroizii și substanțele vâsco-elastice. In vitro, după administrarea de PRP pe celule cartilaginoase lezate experimental, s-a demonstrat îmbunătățirea capacității de regenerare ale acestora. Infiltrația intraarticulară cu PRP la pacienții cu gonartroză a arătat o scădere a intensității durerii și o îmbunătățire a funcției articulare.

Infiltrația cu PRP este recomandată pentru pacienții cu stadii moderate de gonartroză, fără dezaxare importantă, cu vârsta sub 60 de ani și cu IMC sub 30, dar se preferă acid hialuronic la pacienții obezi, de peste 60 de ani.

La pacienții cu gonartroză, eficacitatea PRP în amânarea sau chiar anularea indicației chirurgicale este evidentă în stadiile incipiente de boală, dar poate avea efecte benefice în toate stadiile bolii.

La pacienții cu condromalacie gradul II sau III (leziune posttraumatică a cartilajului articular), PRP a arătat creșterea calității vieții și scăderea durerii după injectarea intraarticulară.

La pacienții tineri, cu condropatie posttraumatică a genunchiului, la reevaluarea de 6 luni, infiltrația cu PRP dă rezultatele mai bune decât cea cu acid hialuronic.

Infiltrația cu PRP (efect antialgic și îmbunătățirea funcției) este de asemenea eficace la nivelul articulației șoldului afectat de artroză și în reducerea durerii și ameliorarea funcției articulației tibio-tarsiene, în cazul leziunilor osteocondrale talare.

Cea mai importantă este consultația de specialitate ortopedică, pentru a se stabili, de comun acord cu pacientul, indicațiile și beneficiile infiltrației cu PRP.