Relațiile de cuplu de dependență – toxice

Vorbim adesea despre relații toxice, între parteneri, în cuplu. În acest sens, unul dintre tipurile de relații emoționale toxice este cel de relație bazată pe dependență. Adesea această relație bazată pe dependență se manifestă prin caracterul de dependență emoțională a unui partner față de celălalt, dar și reciproc, o dependență, o simbioză între ambii parteneri. Alteori dependență poate sa nu fie emoțională, ci financiară, o dependență de resurse, de interese (sociale, profesionale, de ascensiune, de imagine), iar alteori dependența poate fi o combinație atât în sfera emoțională cât și în alte sfere precum cele precizate mai sus.

În cele ce urmează mă voi referi la dependența emotională într-un cuplu. Aici, foarte pe scurt spus, unul din parteneri, cel dependent, depinde efectiv de celălalt, de cum se comportă celălalt, de cum vorbește, de câtă atenție îi acordă. Persoana dependentă este precum o frunză în bătaia vântului, nesigură pe ea, care oscilează de la o stare la alta, datorita factorilor externi (partenerului) și factorilor interni  (lipsă de independență proprie, lipsă de stabilitate în decizii, comportament, gândire și emoții).

Daca ne uităm și conceptualizăm această dependență, conform ghidurilor de specialitate în psihologie si psihiatrie, vom depăsi simpla abordare de dependența emoțională, și vom vedea că, defapt, vorbim despre o tulburare de personalitate numită tulburare de personalitate dependentă, care în funcție de intensitate poate fi o tulburare efectivă, diagnosticabilă, o accentuare de personalitate, sau în cazurile mai ușoare, o trasătură mai pregnantă de personalitate normală.

Persoanele cu acest tip de personalitate dependentă pot fi atât femei cât și bărbați, și pot avea orice vârstă, de la pubertate-adolescență în sus. Aceste persoane, prin prisma caracterului lor de tip dependent, se hrănesc efectiv cu atenția, grija, interesul arătat de parteneri și potențiali parteneri, dar  aceasta dependență se extrapolează inclusiv la alte tipuri de relație, precum în familie, mediul profesional, prieteni. Sunt persoane deosebit de vulnerabile, care se agață de alte persoane, cel mai strident de partenerul de cuplu, pentru a-și satisface nevoile emotionale. în majoritatea cazurilor, când nu se pot agăța și primi hrana emoțională, persoanele dependente trăiesc și resimt intens stări de tristete, anxietate, dezamăgire și deznădajduire, lipsă de speranță, insomnie, tulburări depresive. Astfel se creează un cerc vicios, precum în dependența de orice substanță adictivă. Pe de o parte persoana este dependentă de substanță, iar pe de alta parte evita neplăcerile cauzate de lipsa administrării substanței. Așa este și în acest tip de relație. Pe de o parte se evită independența și pe de altă parte se evită stările neplăcute care derivă din lipsa atenției emoționale, vorbind de o tulburare, accentuare, sau trasatură proemienentă.

Un caz special și periculos totodată, de simbioză, este cand o persoana cu tulburare de personalitate dependentă de obicei de sex feminin, care așa cum am zis este vulnerabilă prin prisma nevoilor accentuate emoțional în raport cu normalitatea, se întalnește cu o persoana, de obicei de sex masculin, care la rândul său suferă de tulburare de persoanlitate antisocială și/sau narcisistă. Putem spune că tulburarea antisocială, mai ales când este combinată (comorbidă) cu tulburarea de personalitate narcisistă, și se formează un cuplu cu o persoană cu tulburare dependentă, formeaza un cocktail, adesea periculos, de majoritatea daților prejudicios. Despre caracteristicile partenerului dependent am specificat, iar cand acesta se întalnește cu un partener antisocial/psihopat – tulburare de personalitate manifestată prin tendința spre infracționalitate, nerespectarea regulilor, abateri de la norme sociale, de conviețuire, agresivitate fizică și verbală, violență, manipulare, santaj, amenințare, lucrurile se  complică mult. Pe de o parte este persoana dependentă emoțional, iar pe de altă parte este persoana manipulatoare, care oferă atât cât dorește, pentru a-și urma și atinge interesele, găsind în persoana dependentă emoțional victima perfectă și perfect controlabilă. Persoanele care suferă și de narcisism, se manifestă prin grandoare, supraapreciere proprie, și astfel pot fi fermecatoare la început, și partenerul ideal. Totuși cele mai multe drame se petrec în combinația femeie dependentă emoțional alături de bărbat antisocial uneori combinat alteori nu, cu trăsăturile narcisiste (care nu dau de bănuit la începutul relației).

Astfel, victima perfectă a acestor tipuri de partneri, antisociali și/sau naricisiști, este bineînțeles o persoana dependentă, cu nevoi exagerate emoțional, care dacă primește puțin, va vrea tot mai mult, și în ciuda dovezilor reale și a altor opinii din exterior, care sugerează că relația este una toxica, acestea nu mai pot părăsi relația, sau sufera enorm la aflarea veștii de abandon, și la cea mai mică acțiune sau cuvânt care ar putea sugera o neglijare din partea partenerului.

Tulburarea de personalitate dependentă, precum și forma ușoară a acesteia, non patologică (accentuarea de personalitate), dar și trăsăturile normale însa stridente, sunt remediabile și se trateaza prin psihoterapie, recomandat psihoterapie înalt validată din punct de vedere științific (ex. psihoterapie cogntiv-comportamentală, etc.), cu mențiunea că este o terapie care în cazul persoanelor dependente, ca și in cazul oricăror alte tulburări de personalitate este de lungă durată, de la un an in sus, de cele mai multe ori, săptămânal.