Examinare medicală SASO

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) reprezintă una din cele mai comune patologii respiratorii cronice, cu implicații cardio-vasculare, endocrinologice, metabolice și psiho-comportamentale importante.

Suspiciunea clinică de SASO trebuie ridicată la persoanele obeze care asociază sforăit, la tinerii cu performanțe școlare sau profesionale reduse din cauza somnolenței diurne marcate, a tulburărilor de concentrare, atenție și memorie, la persoanele cu hipertensiune arterial rezistentă la tratament sau la cei cu tahiaritmii persistente, la persoanele cu sindrom metabolic.

Pentru toate aceste categorii de persoane și nu în ultimul rând pentru șoferii profesioniști se va evalua, în cadrul Centrului Medico Chirurgical Interservisan, riscul clinic pentru SASO prin examen clinic și aplicarea chestionarelor specifice, apoi, la cazurile selecționate se va efectua poligrafie cardio-respiratorie pentru diagnosticul corect al tulburărilor de somn și pentru a stadializa patologia pe grade de severitate.

Titrarea în regim auto-CPAP este de asemenea disponibilă în cadrul Centrului Medico Chirurgical Interservisan, pacienții primind, la externare, indicațiile privitoare la tratamentul la domiciliu. Abordarea interdisciplinară – pneumologie, ORL, cardiologie, medicină internă, neurologie, diabet și boli de nutriție asigură managementul corect al tulburărilor respiratorii în timpul somnului.