Alergia la veninul de albină și de viespe

Înțepăturile de insecte din speciile de Hymenoptere (albină, viespe, furnică) sunt foarte frecvente, iar 56,6%-94,5% din populația generală a fost înțepată cel puțin o dată în viață.

Cele mai frecvente manifestări clinice sunt reacțiile locale extinse la locul de înțepare și reacțiile sistemice post înțepătură. O reacție locală extinsă a fost definită ca un edem (umflătură) care depășește un diametru de 10 cm și care durează mai mult de 24 de ore. Reacțiile sistemice se pot manifesta ca simptome cutanate generalizate inclusiv înroșirea feței, urticarie (blânde) și angioedem (umflătură), prin amețeli, dispnee (lipsă de aer), grețuri, până la șocul (scădera marcată a tensiunii arteriale) și pierderea cunoștinței, sau chiar stopul cardiac sau respirator. Rata reacțiilor sistemice variază de la 0,3 la 7,5% la adulți și până la 3,4% la copii. Reacțiile locale extinse apar la 2,4% până la 26,4% din populația generală.  Riscul pentru reacții sistemice ulterioare este scăzut, astfel că doar 0,8%-7% se așteaptă să dezvolte reacții sistemice în viitor. Reacțiile severe pun viața în pericol și au avut ca rezultat inclusiv decesul.

Pacienții cu alergie la veninul de Hymenoptere sunt sfătuiți să aibă o trusă de urgență care cuprinde un autoinjector cu adrenalină, antihistaminice H1 și corticosteroizi, în funcție de severitatea reacțiilor lor anterioare. Singurul tratament care poate preveni apariția altor reacții sistemice la înțepături este imunoterapia specifică cu venin sau desensibilizarea, care este raportată a fi eficientă la 77%-84% dintre pacienții tratați cu venin de albine și la 91%-96% dintre pacienții cărora li se administrează venin de viespe.

Imunoterapia cu venin este indicată:

la copii și la adulți, în urma unei reacții alergice sistemice, care prezintă mai mult decât simptome cutanate generalizate, și cu o sensibilizare (test pozitiv) documentată la veninul insectei incriminate, fie prin teste cutanate (pe piele) și/sau cu teste specifice IgE serice (din sânge) și/sau testul de activare a bazofilelor specific veninului;

– la adulții cu simptome cutanate, dar cu un risc ridicat de reexpunere și/sau afectare a calității vieții;

– mai poate fi considerată o opțiune de tratament la pacienții cu reacții locale extinse recurente și supărătoare.

Imunoterapia specifică cu venin nu este indicată:

– în cazul în care nu poate fi dovedită o sensibilizare la veninul de insecte;

– în cazul în care s-a depistat o sensibilizare (test pozitiv) la veninul de insecte, dar pacientul nu a prezentat niciun simptom post înțepătura de insectă.

Imunoterapia specifică cu venin trebuie efectuată pe o perioadă de cel puțin trei ani, iar pentru pacienții cu reacții inițiale severe la înțepătură, se recomandă un tratament pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Imunoterapia specifică cu venin pe tot parcursul vieții poate fi recomandată la pacienții foarte expuși și alergici la venin de albine, pacienții cu reacții inițiale foarte severe și pacienții cu efecte secundare sistemice în timpul imunoterapiei, deoarece aceștia sunt factori de risc majori pentru recidivă (reapariție a alergiei).

Imunoterapia specifică cu venin se efectuează prin injecții subcutanate și constă dintr-o fază de inițiere și o fază de întreținere, care este necesară pentru a asigura un efect susținut al acesteia. În faza de întreținere, injecțiile se administrează de obicei la fiecare patru săptămâni în primul an de tratament, la fiecare șase săptămâni în al doilea an de tratament, iar din al treilea an, la fiecare opt săptămâni. Protocoalele convenționale, în care doza de întreținere este atinsă în câteva săptămâni până la cateva luni, pot fi administrate în condiții de ambulator. În efortul de a atinge doza de întreținere mai rapid, protocoalele rush și ultra-rush cu mai multe injecții pe zi în zile consecutive se efectuează în spital. Doza de întreținere este atinsă fie în câteva ore, fie, respectiv, în câteva zile. Protocoalele grupate, cu mai multe injecții pe zi, de obicei, la distanță de 1-2 săptămâni, sunt, de asemenea, o alternativă rapidă la protocoalele convenționale. Riscul de evenimente adverse din timpul imunoterapiei nu este asociat cu severitatea reacțiilor inițiale, cu nivelurile de imunoglobulină IgE sau cu reactivitatea testelor cutanate la concentrații scăzute de venin.

Toate testele de diagnostic disponibile, inclusiv determinarea imunoglobulinelor IgE, IgG serice (din sânge), rezultatul testului de activare a bazofilelor specific veninului, nu sunt în măsură să estimeze riscul individual de recidivă (reapariția alergiei). Provocarea prin înțepătura cu insectă este cea mai fiabilă metodă de a evalua eficacitatea imunoterapiei specifice cu venin.

Pentru majoritatea pacienților și a familiilor lor, orice reacție alergică (indiferent de severitate) este o experiență înspăimântătoare. Având în vedere efortul necesar pentru a evita expunerile accidentale, viața cu alergie la veninul de Hymenoptere influențează negativ calitatea vieții. Calitatea vieții acestor pacienți este mult îmbunătățită în urma imunoterapiei specifice cu venin de albină și/sau viespe.

Referinţe: Sturm GJ, et al. EAACI guidelines on allergen immunotherapy: Hymenoptera venom allergy. Allergy. 2018 Apr;73(4):744-764. doi: 10.1111/all.13262. Epub 2017 Dec 5. PMID: 28748641.