Guta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Guta este o boala inflamatorie care apare ca urmare a depunerii cristalelor de urat monosodic la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala.

Aceste cristale se depun in articulatii si alte tesuturi atunci cand nivelul de acid uric din sange atinge o valoare mult prea mare (insa nu toti pacientii cu un nivel crescut de acid uric vor dezvolta guta). Nivelul lui depinde de echilibrul dintre ingestia purinelor, sinteza si degradare, fiind produsul final al metabolismului purinelor. Inflamatia determina durere puternica, brusca, de cele mai multe ori nocturna, insotita de inrosirea articulatiei afectate.

Cel mai frecvent apare inflamatia articulatiei de la degetul mare al piciorului (articulatia metatarsofalangiana) dar poate sa apara si la alte articulatii (maini, genunchi, glezne). Atacurile de guta remit in cateva zile, insa in lipsa tratamentului afectiunea progreseaza, atacurile sunt mai frecvente, implicand mai multe articulatii. Guta se asociaza cu alte comorbiditati, cum ar fi: hipertensiunea arteriala, dislipidemii, obezitate, insuficienta renala.

Exista anumiti factori de risc care duc la aparitia acestei boli:

  • consumul de alcool (berea mai ales) este cel mai cunoscut factor de risc pentru guta, acesta crescand nivelul de acid uric din sange
  •  anumite diuretice, prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale
  • predispozitia genetica
  • varsta si sexul: barbatii par a fi mai afectati.

Cu toate acestea, dupa instalarea menopauzei, nivelul de acid uric incepe sa creasca si la femei.

Este important de stiut faptul ca alimentatia poate juca un rol important atat pentru pacientii cu guta diagnosticata, cat si pentru cei cu hiperuricemie asimptomatica. In acest sens, exista asa numitul regim hipopurinic, adica sarac in purine, care duce la scaderea acidului uric din sange si astfel se previne boala articulara cauzata de acesta, precum si puseele articulare la cei care au dezvoltat deja boala.

Se evita: hering, macrou, sardine, fructe de mare, organe de animale( ficat, rinichi, creier), fazan, carne de vânat, carbohidrati rafinati (paine alba, prajituri, fursecuri) bauturi indulcite, alcool. Este permis: lactat e cu continut sarac in grasimi, legume, peste, carne slaba de pasare, cafea etc

Exista de asemenea tratamente medicamentoase in cazurile selectionate care previn distructia articulara cauzata de guta.

Adrese
Interservisan Gheorgheni
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Interservisan Moților
Str. Calea Moților Nr. 87, Cluj-Napoca
Novia Estetica
Str. Nicolae Pascaly Nr. 5, Cluj-Napoca
Centrul Medico Chirurgical Interservisan - Toate drepturile rezervate © 2021