Imunoterapia specifică/ Desensibilizarea

Imunoterapia specifică cu alergen sau desensibilizarea la alergen (de asemenea cunoscută și sub denumirea de vaccinuri pentru alergii) este o metodă de tratament a alergiei la persoanele care prezintă simptome alergice la expunerea față de un alergen și care au o sensibilizare dovedită la alergenul respectiv prin teste alergologice (teste cutanate prick / anticorpi serici de tip IgE specific față de alergenul incriminat).

Imunoterapia cu alergeni este singurul tratament care poate să modifice cursul evolutiv al bolii alergice și este disponibilă pentru alergia la praful de casă, alergia la polenul de mesteacăn, iarbă, ambrozie, alergia la pisică, alergia la albină/viespe. De asemenea, imunoterapia este necesară pe o perioadă de 3-5 ani pentru a se produce aceste schimbări în sistemul imunitar, astfel încât organismul să nu mai reacționeze față de alergen (praf etc.) sau să reacționeze mai slab față de acesta.

Există două forme de administrare:

  • sublinguală (tablete / picături) care trebuie administrată zilnic de către pacient acasă;
  • subcutanată, prin injecții care sunt efectuate de către un medic alergolog; în perioada de inițiere acestea sunt administrate săptămânal timp de cinci săptămâni, ajungând la perioada de întreținere când se administrează o injecție o dată pe lună.

Efectele adverse ale imunoterapiei:

Imunoterapia subcutanată este un tratament sigur și bine tolerat atunci când injecțiile sunt administrate într-un cadru medical de către personal experimentat, instruit în recunoașterea timpurie a reacțiilor sistemice și în modul de gestionare a acestora. Roșeața, mâncărimea sau umflarea reprezintă reacții locale la locul injectării și apar frecvent după administrarea a aproximativ jumătate dintre injecții. Reacțiile locale mari nu prezic un risc individual crescut de apariție a unei reacții adverse sistemice.

Imunoterapia sublinguală este considerată a fi un tratament sigur și bine tolerat. Majoritatea evenimentelor adverse, care se dezvoltă acasă, nu necesită observații medicale. Acestea pot fi reacții temporare ale mucoasei locale (mâncărime sau diminuare a sensibilității orale, umflare a mucoasei bucale, iritație a gâtului) sau durere abdominală. Cele mai multe dintre aceste reacții apar în timpul fazei inițiale a cursului de tratament (de obicei în primele 3 săptămâni). Ele sunt de obicei considerate a fi de intensitate ușoară și autolimitante.

Se recomandă adresarea către un medic specialist alergolog pentru acei pacienți pentru care imunoterapia poate fi adecvată. Medicii alergologi sunt instruiți în interpretarea testelor de diagnostic pentru anumite alergii și în deciziile cu privire la alergenii care urmează să fie selectați pentru imunoterapia specifică.

 

Referinţe:

©2022 UpToDate